Thursday 16 August 2007

Pot do češke in hlavní město Praha

Še zadnjič pregledam prtljago. Je vse ali sem kaj pozabil? Ah, saj je vseeno, zmeraj se kaj pozabi, ne glede na to s kolikšno srbnostjo pakiraš. Nahrbtnika zložim v avto, s potjo poberemo še Katjo(peljal je deda) ter že brzimo proti Mariboru. Na postaji smo eno uro pred prihodom vlaka-krasno, dovolj časa da se psihično pripravim na dolgo pot ter se še malo odpočijem.

Katja počiva na klopci na peronu Mariborske želežniške postaje.



Urca je minila kot bi mignil in že se je prikazal naš vlak. Super prazni kupeji, mogoče bova sama, tako bo udobneje. A že naslednji trenutek vstopi v kupe starejši par. Na koncu se je izkazalo da sta prav prijetna sogovornika, kljub razliki v letih. On profesor ekonomije na Švedski fakulteti, ona diplomirana sociologinja, oba priseljenca iz Azerbajdžana. Prijetno smo klepetali in ko se je naša pot v Linzu ločila sem bil kar malo razočaran:).



Skoraj že na cilju.Česke Budejovice-še dve uri do Prage.



Pokrajina je bežala mimo.
Foto: Katja Nabernik



Devet dolgih ur je mimo. Praga, here we are. Še približno uro je trajalo da se namestiva v hostlu, nato pa spanje. Jutri naju čaka naporen dan.

Zgodnje vstajanje, zajter kar na poti do mesta, iskanje prave poti...Tako nekako je zgledalo prvo jutro v Pragi, ki je prestolnica Češke republike in milijonsko mesto.



Le kje je prava pot?



Najprej si ogledava Václavské Náměstí ali Vaclavski trg, največji trg v mestu, z narodnim muzejem na koncu. Impozantna stavba, še bolj pa široka avenija, na sredini katere je lepo oblikovan park.



Václavské Náměstí z narodnim muzejem.



Pot naju je vodila naprej proti centru mesta, kjer se odpre čudovit trg s starimi hišami, med katerimi izstopa mestna hiša s srednjeveško astronomsko uro. Na sredini je spomenik Janu Husu, ki pa so ga v času najinega obiska ravno obnavljali.



Astronomska ura na mestni hiši. Zasnovala sta jo urar Mikulaš of Kadan ter profesor matematike Jan Šindel.



Utrip glavnega trga z mnogo turisti.



Mestna hiša.



Pot naju je vodila do karlovega mosta, kateri je preživel vse vojne in bitke od začetka 15. stoletja, ko ga je zgradil kralj Karel IV. Most ima 3 zaščitne stolpe, ter 30 kipov svetnikov vzdolž mostu. Je ena največjih pražkih znamenitosti, kar se je videlo tudi po števiulu obiskovalcev, saj je bil most cel dan natrpan z turisti.



Kip svetnika na Karlovem mostu. Kot laho vidite nama vreme ni služilo najbolje...



Most slikan iz razglednega stolpa na Petržinu.



Naslednja postojanka: Grad ali Hradčany. Je največji grajski kompleks na svetu, ki je v svoji dolgi zgodovini gostil mnogo pomembnih trenutkov. Eden najpomembnejših je pravgotovo praška defenestracija, ki je bila povod za začetek tridesetletne vojne. Pomemben pečat je gradu, ter vsej pragi, dal naš arhitekt Jože Plečnik.



Menjava straže.



Straženje gradu je pomembna zadeva.



Počitek na grajsekm dvorišču.



Cerkev sv. Jurija



Katedrala sv. Vida v grajskem kompleksu.



Pred grajskim vodnjakom.



Zlata ulička. Na fotografiji je hiša, v kateri je živel Franz Kafka. Moram priznat da se mi boom okoli njega zdi malo pretiran. Omenjajo ga namreč na vsakem koraku.



Tudi sama sva podlegla Kafkamaniji-Kofe in pravi češki pir (Budvar) v Cafeju Franz Kafka.



Pogled na Praho iz Hradčanov je čudovit.Res škoda da sva imela slabo vreme.



Pot naju je vodila nato vodila preko Male strane na hrib Peteržin, kjer so pred leti postavili pomanjšan model Eifflovega stolpa(Roshledna), ter labirint sestavljen iz samih ogledal.



63 metrov visok stolp, s katerega vidiš celo Prago (ob lepem vremenu).



Prvi dan se je bližal koncu, zajela nas je nevihta in svojega zvestega nikončka sem raje pospravil v torbo. Res se je vlilo kot iz škafa in do hostla sva prišla premočena ter utrujena...čas za spanje? Neeee, gremo še na en pir v bližnji bar nato pa spat...

5 comments:

Matjaž Merčnik said...

Fotke ZAKON, takoj ko utegnem preberem še spremno besedilo ;)

Unknown said...

upam, da misliš resno glede fotk, ker meni osebno niso nevem kaj:)čeprav to tak z vsemi mojimi fotkami... bom se potrudo pa čimprej dodal še druge kraje

Anonymous said...

Kljub slabemu vremenu je nekaj zelo posrečenih. Tista ura je fenomenalna, pa stražar in še bi se našlo. Je pa treba slike gledat z besedilom, pride dosti bolje. Mogoče bi kakšno fotko malo bolj poštelal, v smislu svetlobe in barv. Ampak pašejo skupaj, tako da je bolje tako kot je.

Smo na vezi za nadaljevanje.

Unknown said...

@sekundek: vem, da mam pri obdelavi slik še kar rezerve, saj mi to ne gre ravno najbolje od rok...mislim da bo treba v prihodnje še kaj narditi tudi v tej smeri...

Gligorij said...

Dobre fotke, me kar spomnijo na moj obisk Prage kakšnih sedem let nazaj.

Mimogrede...drznil sem si te dodati na mojo bloglisto. ;)